Atenție, români, s-a dat lege: toți cei care stau la bloc trebuie să afle de urgență

de: Andrei Simion
26 08. 2020

Legislația în cazul apartamentelor de la bloc a fost schimbată recent. Și e un detaliu care sigur scapă de bătăi de cap o mulțime de români. De acum e oficial și se poate face asta.

Din 27 iulie e oficial: a fost publicată în Monitorul Oficial legea care va ajuta românii să-și facă viața la bloc ceva mai bună. Astfel, când e vorba de creșterea securității unei locuințe sau a calității vieții locatarilor, documentația necesară pentru efectuarea lucrărilor de închidere a balcoanelor sau logiilor de la parterul unui bloc trebuie să conțină un acord primit din partea asociației de proprietari, nu a vecinilor, așa cum se întâmpla până acum.

Aceste schimbări sunt prevăzute în legea nr. 149/2020. Prevederile acesteia se aplică din iulie, pe tot teritoriul Româniai. Cei care vor să-și închidă balconul situat la parter nu mai au nevoie de acordul vecinilor, ca până acum, ci de un acord de la asociația de proprietari a imobilului.

Cum poți profita de noua lege, dacă stai la bloc?

Cum ziceam mai sus, motivul trebuie să fie întemeiat, ca să profiți de noua prevedere. Astfel, motivele trebuie să fie legate de securitatea apartamentului, de reducerea efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor asupra lor și pentru siguranța și sănătatea acestora. Dacă locuiești în București, cu siguranță ai multe motive.

„Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv.”
Legea nr. 149/2020

După cum stabilește Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, pentru efectuarea lucrărilor de închidere a unor balcoane sau logii existente se emite o autorizație de construire în baza unei documentații de autorizare cu conținut simplificat, notează Avocatnet. Astfel, pentru a obține o autorizație de construire pentru închiderea unui balcon, e nevoie de mai puține acte decât în cazul unor lucrări mai complexe. Printre documentele necesare pentru obținerea unei autorizații de construire pentru închiderea unui balcon se numără și un memoriu de arhitectură, pentru care se cerea și acordul vecinilor.

În fine, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii nr. 50/1991, obținerea documentelor necesare pentru efectuarea lucrărilor de închidere a balcoanelor de la parter ar trebui, cel puțin teoretic și în funcție de fiecare situație în parte, să dureze mai puțin decât în prezent.